Matkat 2023
2023
7.1. TAMPEREEN TEATTERI
Anastasia-näytelmä. Osallistui 51 ja vetäjänä oli Rea.
26.1. HELSINKI/HÄMEENLINNA TAIDEMATKA
Retken ensimmäinen kohde oli Hämeenlinnassa Cafe Laurell, jossa nautimme kahvit maukkaan piirakan kera. Jatkoimme Helsinkiin, Kuusisaareen, Didrichsenin Taidemuseoon, jossa tutustuimme oppaan johdolla ”Materian runous” Eila Hiltunen 100v -näyttelyyn.
Sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Hiltusen syntymästä tuli 22.11.2022 kuluneeksi 100 vuotta. Taiteilijan perillisten ja Didrichsenin museon laatima juhlanäyttely esitteli 1940-luvulta alkanutta taitelijan uraa sen loppuun saakka. Näyttely käsitteli laajan valikoiman varhaisia pronssiveistoksia, 1950-luvun kubismivaikutteista kuvanveistoa sekä metalliin työstettyjä abstrakteja teoksia.
Palasimme Hämeenlinnaan buffetlounaalle Verkatehtaan ravintolaan. Verkatehdas on Vanajaveden äärellä. Siellä on aikanaan toiminut tekstiilialan teollisuuslaitos, kutomo, kehräämö ja korjauspajoja. Kaupunki osti tehtaan rakennukset v 1978 ja nykyään se toimii kulttuurikeskuksena.
Hämeenlinnan Taidemuseon, Lohrmannin makasiinissa on ”Vexi Salmi ja ystävät” muistonäyttely, johon saimme opastuksen. Vexi Salmi tunnetaan tuhansien laulujen sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli myös intohimoinen kuvataiteen keräilijä. Hän lahjoitti museolle noin 700 teoksesta koostuvan kokoelman, joista tässä näyttelyssä oli esillä 160 teosta 52 eri taitelijalta. Häntä kiinnosti erityisesti kotimaisen, virolaisen ja pohjosmaisen taiteen lisäksi saksalainen ekspressionismi niinsanottu rappiotaide. Näyttelyssä oli maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia.
Osallistujia 53, matkanvetäjä Rea.
27.1. NOKIA ARENA
Jääkiekko-ottelu Tappara-Ilves. 30 osallistujaa. Rea
25.2. TAMPEREEN TEATTERI, Frenckell-näyttämö
Kaikki äitini, kaikki tyttäreni-näytelmä oli lämmin, hauska ja rehellinen esitys äitien ja tyttärien välisestä suhteesta. Esitys pohjautui Näyttämöllä oli Miitta Sorvali, Sanna Stellan ja Pirjo Heikkilä. Lomamatkailijoiden ryhmässä oli 34 henkilöä. Vetäjänä Marja
27.2. VIERAILU TAMMERVOIMAN HYÖTYVOIMALAAN
Teimme n 15 km:n matkan Tarastejärvelle Keskustorilta ja takaisin Paunun bussilla. Tammervoima on Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen yhteinen hanke ja se valmistui v 2016. Siellä tuotetaan lämpöä ja sähköä sekajätteistä eli saamme energiaa roskapusseista. Toimitusjohtaja Mika Pekkinen kertoi laitoksen toiminnasta hauskasti ja jotain jäi varmaan mieleenkin. Tuloaulassa oli esimerkkejä siitä, mihin mikäkin jäte kuuluu ja oli myös esimerkkejä siitä, mitä kaikkea vääränlaista jätettä ihmiset roskiin laittavat.
Osallistujia oli 30 ja matkanvetäjä oli Rea.
11.3. TTT
Näytelmä Momentum. 23 osallistujaa ja vetäjänä oli Raija.
21.3. JUNIA, KORUJA JA KERAMIIKKAA HYVINKÄÄ, ESPOO
Päivän ohjelma alkoi aamukahveilla Kahvio Hehkussa Hyvinkäällä. Ensimmäinen tutustumiskohde oli Suomen Rautatiemuseo, joka on suomalaisen rautateiden kulttuuriperintöä vaaliva valtakunnallinen vastuumuseo. Se sijaitsee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen Hanko-Hyvinkää rautatieaseman paikalla ja on rakennettu 1870-luvun alussa. Alun perin yksityinen rautatie yhdisti Hangon sataman niin Helsinkiin kuin Pietarinkiin. Näimme ainutlaatuisia junia mm Pässin ja Suomen presidentin junan. Lounas nautittiin Espoon Tapiolassa Ravintola Spoon Tagissa.
Sitten siirryimme Suomen kello- ja korumuseo Kruunuun Björn Weckströmin näyttelyyn ”Koru kuin veistos”. Esillä oli noin 200 toinen toistaan upeampia teoksia professorin koko uran ajalta alkaen kisällityöstä v 1956, uusin oli Kalevala korun Lapponia brändille suunniteltu Kultarailo v 2020.
EMMA:ssa kiersimme opastetusti Collection Kakkonen-näyttelyyn. Kyösti Kakkosen n 10.000 kpl:een keramiikka- ja lasikokoelmasta näytteillä oli 600 teosta. Vanhimmat esineet olivat Toini Muonan ja näyttävimmät työt olivat Birger Kaipiaisen ja Rut Brykin. Uusin juuri näyttelyyn valmistunut teos oli näyttävä keramiikkareliefi. Retken päätteeksi poikettiin vielä kahville Hyvinkään ABC:llä. Tampereella olimme klo 19.10.
Osallistujia 52, kuljettaja ja matkanvetäjänä oli Rea.
30.3.TAMPEREEN TAIDEMUSEOSSA WÄINÖ AALTONEN: ”Luomisen riemu”
Tunnettu ja hyvin luomisvoimainen taiteilija Aaltonen eli värikkään elämän ja eritysesti hänen veistoksensa ovat varmaan kaikille tuttuja. Hämeensillan Pirkkalaisveistokset: Suomen neito, Eränkävijä, Veronkantaja ja Kauppias v 1928, Laikun puiston Aleksis Kiven ”Runoilija ja Muusa” sekä Eteläpuiston ”Osuustoimintamuistomerkki” on hyvä esimerkki hänen suurikokoisista töistään. Kaikille tunnettuja ovat Eduskuntatalon istuntosalin veistokset. Taiteilija oli niin tuottelias, että itsekin unohti myyneensä kullatusta puusta tekemänsä Suomen neidon Ruotsiin. Teos tuli perikunnan jäljiltä esille 70 vuoden jälkeen ja se ostettiin takaisin Suomeen v 2019. Näimme sen museossa sijoitettuna lasivitriiniin. Monelle tuli varmaan yllätyksenä, että Aaltosella on myös näyttäviä maalauksia. Maalausta hän opiskelikin, veistosten teon hän oli itseopiskellut.
Näyttelyn opastukseen osallistui 22 henkilöä, järjestäjänä oli Rea.
13.4. TURUN LINNA JA PAIMION PARANTOLA
Turun linna on yli 700 vuotta vanha ja Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Nykyisin linnassa toimii museo.
Vierailimme Turun linnan arkea ja juhlaa -kierroksella ja kiersimme linnan vanhimmassa, keski-aikaisessa osassa päälinnan puolella. Kierroksella kuulimme oppaan kertomana linnan historiasta, merkityksestä ja siellä eläneistä henkilöistä niin keskiajan kuin 1500-luvun loistokkaan renesanssihovin ajalta.
Paimion parantola on Paimiossa, Varsinais-Suomessa sijaitseva Alvar ja Aino Aallon suunnittele-ma tuberkuloosiparantola. Rakennusta pidetään Allon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä.
Valmistusvuosi on 1933.
Opastetulla kierroksella tutustuimme Paimion parantolan arkkitehtuuriin ja historiaan. Matkan aikana nautimme kahdet kahvit ja lounaan.
Retkellä oli 59 henkilöä ja vetäjänä Marja
22.4. TAMPEREEN TEATTERI, FRENCKELL-NÄYTTÄMÖ
Minä Tellervo -näytelmä. 29 osallistujaa ja vetäjänä Paula
24.4. TAMPEREEN TAVARA-ASEMA
Tavara-asema on vuonna1907 rakennettu jugend-tyylinen yli 1000 hengen konsertti- ja tapahtumatalo. Tavara-aseman sisätiloissa on vaatesäilytystilat, avara tapahtumasali, moneen käyttöön muotoutuvan hevosenkengän muotoisen parvi sekä kattavat ravintolapalvelut.
Tila jakautuu kahteen kerrokseen, ja tapahtumasalin kapasiteetti (seisten) on 1200 henkilöä, josta 1. kerroksen permannolla seisomatilaisuudessa tilaisuuteen voi osallistua 800 ja parvella 400 henkilöä. Toisessa kerroksessa on myös vuokrattava kabinettitila. Tila on esteetön, toiseen kerrokseen pääsee hissillä
Ohjelmapäälikkö Janne Laurila esitteli tavara-aseman ja sen toimintaa. Nautimme ravintola palvelulta tilatut korvapuustikahvit.
Osallistujia oli 77 henkilöä ja vetäjänä Anne-Marie
4.5. TAMPEREEN POLIISIMUSEO
Tutustumme Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa – näyttelyyn. Se esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja poliisin niistä tekemää tutkintaa. Näyttelyssä yleisö pääsee näkemään väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä. Näyttelyssä saamme tietää esimerkiksi, miten väärennetyn työn voi erottaa aidosta tai mitkä ovat huijarimyyjien kikkoja taidekaupassa.
22 osallistujaa ja vetäjänä Paula
10.5. KIRKKONUMMI, HELSINKI
Arkkitehtikolmikko Geselius, Lindgren ja Saarinen ihastuivat Vitträsk-järven maisemiin ja rakensivat sinne oman kansallisromanttisen ateljeekodin. Vuonna 1903 valmistunut Hvitträsk on todellinen helmi. Meillä oli mahdollisuus kuulla oppaan kertomana arkkitehtikolmikon elämästä ja urasta.
Helsingin olympiastadion on Helsingissä Taka-Töölössä sijaitseva yleisurheilu- ja jalkapallostadion, joka valmistui 1938 vuoden 1940 olympialaisia varten. Opastetulla kierroksella tutustuimme stadionin tiloihin, pääsimme Tahtoon, joka on urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus, jonka ydin on Urheilumuseo. Nautimme matkan aikana kahdet kahvit ja bufee-lounaan.
Osallistui 31 henkilöä ja vetäjänä Marja.
8.6. KUORTANE
Aamulla lähdettiin klo 8.00 Vanhalta kirkolta. Vettä satoi ja oli kylmä. Sämpyläkahvit Nuorisokeskus Marttisella Virroilla. Kahvittelun lomassa kuultiin keskuksen
toiminnasta. Kuortaneella Mäyryn kylässä Soile Yli-Mäyryn Taidehallilla ”Särkyneet varjot”-
näyttelyssä olimme kesän ensimmäiset vieraat. Taiteilija uhkasi palettiveitsensä kanssa vahtia että
jokainen pistää nimensä vieraskirjaan. Tuli niin mielenkiintoista juttua esim. hänen teostensa
väärennöksistä että aikataulumme uhkasi pettää. Onneksi seuraavan bussiryhmän tullessa meidän
oli lähdettävä Kuortaneen Urheiluopistolle lounaalle. Siellä mukaamme tuli Kuurtaneen kielinen
opas.
Nähtiin Ruonan kylässä useita kaksikerroksisia pohjalaistaloja pihapiireineen erittäin
edustavana esimerkkinä eteläpohjalaisesta talonpoikaisarkkitehtuurista. Samaan
Kuortaneenjärven kulttuurimaisemaan kuuluu Haapaniemen 1770- luvulla rakennettu pappila.
Ruonan kylällä on myös sotahistoriallista merkitystä Suomen sodan taistelupaikkana.
Nähtiin Alvar Aallon syntymäkoti. Arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto syntyi Kuortaneella 3.2.1898. Syntymäkodin pihamaalle on Kuortaneen kunta pystyttänyt reliefin Alvar Aallon arvokasta elämäntyötä kunnioittaakseen. Reliefissä on teksti: “Minun lapsuuteni pöytä oli suuri. Siitä se on vielä kasvanut. Sen päällä minä olen tehnyt elämän työni”.
Jalkauduimme Heikki Klemetin Kuortaneelle vuonna 1958 perustettuun Klemettimuseoon. Klemetin omista sävellyksistä tunnetuimmat ovat 1700-luvulta periytyvään kansansävelmään sovitettu mieskuorolaulu ”Oi kallis Suomenmaa” sekä virsi 532 ”Taas siunattu päivä nyt luo valoaan”.
Kotimatkalla kahvit Hotelli Alavus 66:ssa. Kuulimme omistajan Keskisen Vesan kauppiashistoriaa lisättynä pienillä sisäpiirin juoruilla… Tampereella olimme noin klo 18.45. Iltapäivästä paistoi jo aurinko.
Mukana oli 33 henkilöä ja vetäjänä Paula.
21.6. TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI
Yksi mies, kaksi pomoa -komedia. Osallistui 10 henkilöä ja vetäjänä Merja.
27.6. VERLA JA VUOHIJÄRVI
Verla on Pohjois-Kymenlaaksossa sijaitseva historiallinen maailmanperintökohde, merkittävä vuosisadan vaihteen teollisuusmiljöö. Museokierros ja historiapolku tehdasalueella.
Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla (entinen kirkko) taiteilija Riitta Nelimarkan näyttely.
Lounas Valkealan kristillisellä opistolla. Mukana oli 32 hlöä ja matkanjohtajana Ari.
2.7. NOKIAN KESÄTEATTERI
Nokian kesäteatteri Kultaiset Korvarenkaat -laulunäytelmä kertoi rakkaudesta, intohimosta ja kohtalosta. Väliajalla nautimme viinerikahvit.
Mukana oli 28 henkilöä ja vetäjänä Marja.
6.7. ART MAJAALAHTI KANGASALA
Ritva Saarikon emännöimä TaideTalli sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Längelmäveden äärellä. V. 1938 rakennettu betonitiilirakennus on muutettu v. 2005 taidetilaksi, jossa on pidetty näyttelyitä aiemmin jo 16 kesänä. Tänä vuonna mukana on 13 taiteilijaa. Töitä on navettarakennuksessa, piha-aitassa, hirsimökissä ja parvella. Matkasimme bussilla n. 45 min matkan kohteeseen. Rea kertoi matkalla miten väripuupiirroksia ja kalligrafiateoksia tehdään. Hänellä on näyttelyssä näitä puupiirroksia ja kalligrafiaa 13 kehystettyä taulua sekä kehystämättömiä 15. Muilla taiteilijoilla on mm akrylmaalauksia, öljyvärimaalauksia sekä pääosin lehmuksesta tehtyjä veistoksia. Mielenkiintoisia ja hienoja töitä, joten nähtävää oli runsaasti. Sää suosi meitä, joten nautimme kahvit raparperipiirakan kera kauniissa luonnossa.
Mukana oli 39 henkilöä sekä matkanvetäjänä Rea ja kuljettajana Ari.
13.7. SOKKOMATKA PORVOOSEEN
Aamulla starttasimme klo 8 Vanhalta kirkolta sokkomatkalle. Ensimmäisellä etepilla Ullan Pakarissa nautimme aamukahvit kinkkujuustosämpylällä ja mukaan näytti tarttuvan myös paikan leipomuksia. Matka jatkui kohti tuntematonta määränpäätä, josta tiedettiin vain, että sijaitsee n. tunnin matkan päässä. Pikkuhiljaa alkoi Porvoon kylttejä ilmestyä näkyviin ja tuli kuulemma useampi toivomus, että toivottavasti mennään Porvooseen.
Pysähdyimme ensin tutustumaan kansallisrunoilijamme Runebergin kotiin opastetulla kierroksella. Toinen ryhmä pääsi omatoimisesti tutustumaan Walter Runebergin patsaskokoelmaan sekä Fredrikan entistettyyn puutarhaan.
Tämän jälkeen siirryimme Porvoon vanhaan kaupunkiin ensin ruokailemaan ravintola Hanna Mariaan ja sitten tutustumaan Porvoon historiaan opastetulla kierroksella. Omaa aikaakin jäi tunnin verran omatoimiseen kiertelyyn. Bonuksena pistäydyimme Brunbergin makeistehtaan myymälään ja mukaan tarttui makeaa mahan täydeltä.
Jalat kipeinä lähdimme kotimatkalle suuntana uusi kahvipaikka. Lopulta päädyimme Hyvinkään Willaan Kulmakahvilaan kinkkujuustocroisantille ja hyvältä kuulema maistui.
Bussikuskin liikenneympyrän bonuskierrosten jälkeen pääsimme kotimatkalle hymyssä suin ja aikataulussa saavuimme Keskustorille klo 19.50.
Mukana retkellä oli 58 matkailijaa ja matkanvetäjänä Merja.
22.7. TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI
Konsertti ”Muistathan kai”, jossa Anu Hälvä ja Jyrki Anttila esittivät operettia, iskelmiä ja kevyttä klassista. Mukana oli 20 henkilöä ja vetäjänä Airi.
30.7. -4.8. PÄRNUN KYLPYLÄMATKA
Mukana oli 13 henkilöä ja vetäjänä Raija.
9.8. PYYNIKIN KESÄTEATTERI
Täällä pohjan tähden alla -näytelmä. Mukana oli 44 henkilöä ja vetäjänä Raija.
18.8. NOORMARKKU
Aamulla starttasimme Vanhalta kirkolta klo 8.15 ja menomatkalla nautimme aamukahvit Häijäässä maistuvien croisanttien kera. Saimme Herkkujuustolassa myös juustomaistiaisia ja mukaankin näytti juustoja tarttuvan. Kuljettaja Ari-Pekka sai tuntemansa omistaja Peterin kertomaan meille Häijään herkkujuustolan perustamisesta. Se oli mielenkiintoista ja tuli meille bonuksena.
Noormarkussa tutustuimme opastetuilla kierroksilla Ahlströmin ruukin ja suvun historiaan ja sen johtajan asuntoon Villa Maireaan. Ruukin alue kuuluu Suomen suurimpiin, lisäksi siellä on esillä mm. Sarpanevan, Wirkkalan ja Aallon taidelasituotantoa. Kansainvälisestikin kuuluisan Villa Mairean suunnitteli johtajan asunnoksi Alvar Aalto ja sen sisustuksesta vastasi Aino Aalto. Asunto ja sen runsaat ja maailmankuulut taideteokset herättivät suurta ihastusta, varsinkin kun melkein kaikki olivat paikalla ensi kertaa.
Maittavan buffet-lounaan nautimme Ruukin klubin kauniissa juhlasalissa. Oli aika vetää henkeä ja kerätä voimia paluumatkaa varten. Vielä oli vapaata aikaa kierrellä ruukin alueella ja tutustua sen viehättävään, hyvin hoidettuun joen varsi ympäristöön ja kauniisiin rakennuksiin.
Mukana oli 28 matkailijaa ja matkanvetäjänä Merja.
14.9. HELSINKI ATENEUM JA MANNERHEIMIN MUSEO
Albert Edelfeltin (1854-1905) näyttely tarkastelee Edelfeltin koko uraa ja erityisesti hänen merkitystään kansainvälisenä vaikuttajana. Suositulla puolen tunnin näyttelyintrolla saamme johdatuksen Albert Edelfeltin taiteeseen asiantuntevan oppaan johdolla ja runsaan kuvaesityksen avulla. Näyttelyintron jälkeen tutustumme näyttelyyn omaan tahtiin.
Suomen marsalkka, vapaaherra Carl Gustav Emil Mannerheim (1867-1951) asui Kaivopuistossa sijaitsevassa huvilassa vuosina 1924-1951. Huvila on vuodesta 1951 lähtien toiminut hänen elämäänsä esittelevänä museona. Matkan aikana nautimme kahdet kahvit sekä bufee-lounaan.
Mukana oli 40 osallistujaa ja vetäjänä Marja.
16.9. TTT
Katriina-näytelmä. Osallistujia oli 23 henkilöä ja vetäjänä Raija.
27.9. TAMPEREEN TEATTERI
Edif Piaf -musikaali. Osallistujia oli30 henkilöä ja vetäjänä Raija.
12.10. TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI
Pokka pitää -näytelmä. Osallistujia oli 31 henkilöä ja vetäjänä Paula.
28.-29.10. IKAALISTEN KYLPYLÄ
Lauantaina starttasimme puolilta päivin kohti Ikaalisten kylpylää. Ehdimme hyvin nauttimaan buffet-lounasta kylpylän ravintolaan. Ennen klo 15:sta konserttia suurin osa sai jo huoneensa ja pääsi vaihtamaan kevyempää ylle. Meille oli salista varattu paikat Viihdekonserttiin, jonka päätähti oli Lea Laven. Useampi henkilö kävi kiittelemässä hyvästä konsertista.
Tämän jälkeen oli ilta vapaata, sai valita kylpylän, kuntosalin tai Laila ja Olavi – finaalikonsertin väliltä. Taso oli kova joka sarjassa tänä vuonna.
Illalla saattoi vielä laittaa jalalla koreasti ravintolan suurella parketilla ja melkein kaikki olivatkin varanneet Tähtitanssi-liput etukäteen. Aamulla kiiteltiin, että tanssiakin sai.
Nautimme aamulla vielä aamiasbuffetin herkuista ja puolilta päiviltä suuntasimme kohti Tamperetta ja kotia. Mukana oli 26 henkilöä ja vetäjänä Merja.
3.11. TAMPEREEN TEATTERI bonusteatteri
Idän pikajunan arvoitus -näytelmä. Näytelmä oli Agatha Christien murhamysteeri. Mukana oli 14 katsojaa ja vetäjänä Airi.
8.11. RAUMAN TEATTERI
Paula-musikaali kertoo rakastetun artistin tarinan ensimmäisestä keikasta isän keikkabändin solistina aina
uran huippuvuosiin ja leidit lavalla kiertueeseen.
Paula Koivuniemen rooleissa oli kaksi näyttelijää Ninni Kekki ja Maarit Peltomaa.
Nautimme menomatkalla kahvit+croissantit, ennen teatteria bufee-lounaan ja ennen kotimatkaa Wanhan
Rauman kaffebaarissa kahvit kinkkupiiraan kera.
Mukana oli 35 osallistujaa ja vetäjänä Marja.
25.11. TAMPERE-TALO
Jarkko Tamminen -show oli mahtavaa katseltavaa. Yleisö taputti seisaaltaan esityksen loppuessa. Jarkko Tamminen taisi niin imitoinnin, monipuolisen laulun kuin esiintymisenkin. Joku totesi, ettei Suomesta tällaista löydy. Mukana oli 15 henkilöä ja vetäjänä Merja.
14.12. HELSINKI bonusmatka
kohteina AARIKKA, AMOS HEM, AMOS REX
Keskustorilta lähdön jälkeen poikkesimme aamukahvilla Hämeenlinnassa Cafe Laurellissa. Jatkoimmematkaa Helsingin Taidehalliin, joka on v 1928 rakennettu yksityisen säätiön ylläpitämä klassismin helmi. Syksyllä Taidehalliin avautui näyttely, joka esitteli Kaija Aarikan 60 vuotta kestänyttä muotoilijauraa. Tutustuimme oppaiden johdolla näyttelyyn, jossa esillä oli monelle tuttuja värikkäitä peltipurkkeja, puisia kynttilänjalkoja ja tonttuja. Meille tuntemattomampia upeita teoksia olivat jalometallikorut ja lasiesineet.
Taidehallin jälkeen lounastimme Lasipalatsissa.
Ruokailtuamme jakauduimme kahteen ryhmään, Paula vei ryhmän tutustumaan Amon Anderssonin kotimuseoon. Amos Andersson oli Suomen johtava sanomalehtikustantaja, lehtipainon omistaja, arvostettu liikemies, jolla oli vahvat siteet taiteen ja kulttuurinmaailmaan. Tänä vuonna avattu kotimuseo on mielenkiintoinen, kaunis kulttuurikoti.
Rean ryhmän ensimmäinen kohde oli Amos Rex, vuonna 2018 avattu nykytaiteen museo. Siellä on
japanilaisen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikedan näyttely. Hän rakentaa äänestä, valosta, fyysisistä ilmiöistä sekä matemaattisista huomioista immertiivisiä performansseja ja audiovisuaalisia installaatioita. Meillä oli mainio opas, joka ennen näyttelytilaan menoa kertoi näyttelystä ja kuljetti sitten meitä taskulampunvalossa liki pimeissä huoneissa. Laajat teokset vilkkuvine ja nopeasti vaihtuvine kuvineen ja korkeine äänineen olivat vaikuttavia. Teosten katsomisen jälkeen oli vielä keskustelutuokio oppaan kanssa.
Ryhmät vaihtoivat kohteet ja sen jälkeen lähdimme kotimatkalle. Matkaeväiksi jaoimme Paulan kanssa osallistujille pasteijat ja Trip-mehut.
Matkaan osallistui vetäjien Rean ja Paulan lisäksi 35 henkilöä.